About

LightBlog

Breaking

неделя, 25 март 2018 г.

10 ИНТЕРЕСНИ И ИЗНЕНАДВАЩИ ФАКТИ ЗА КОСАТА, КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ


1. Когато косата е мокра, тя е по-еластична. Плътен кичур коса може да се разтегне до 30% от първоначалната си дължина.

2. Косата расте малко по-бързо в топло време, защото топлината стимулира кръвообращението, а от там идва и растежа на косата.

3. Черното е най-често срещания естествен цвят на косата. Червените коси са сред най-рядко срещаните, едва около 1% от населението на света. А хора с руса коса се срещат в 2% от населението.

4. Средният брой на кичурите са в различна вариация в зависимост от цвета на косата, като най-голям брой кичури коса имат блондинките и най-малко са при червенокосите.

5. Косата е най-бързо развиващата се тъкан в човешкото тяло, след костния мозък.

6. Животът на един косъм e около пет години.

7. Косата съдържа информация за това, което е било състоянието на кръвния поток, включително отчита и минералите и наркотиците. Поради това си свойство, косата е  и най-често използваното средство при съдебни доказателства.

8. Полът обаче не може да се идентифицира с кичур коса.

9. Всеки кичур коса може да издържи тегло до 100 грама. Ако умножим това по средните стойности на косъма за всяка глава (100 000 – 150 000), излиза че цялата коса на главата ни може да издържи тежест еквивалентна на два слона.

10. Един час и 53 минути е средната седмична продължителност, през която дамите прекарват времето си грижейки се за косата си – измиване, сушене и оформяне на прическата. Което автоматично означава, че до 65-годишна възраст, те ще са прекарали повече от седем месеца от живота си в грижа за косата си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Естествен начин за изсветляване на косата

Едни от тях се харесват с по-светла коса, други го правят с цел подмладяване, трети заради модата и така всяка една си има своята прич...